ULLTEPPE-JAKKE OPPSKRIFT


Jakkene jeg har sydd av gamle ulltepper har fått masse respons, og spørsmål om jeg kan dele oppskriften har strømmet inn. Jeg syr for det meste uten mønster, og denne jakken er intet unntak. Men nå har jeg altså tegnet en bruksanvisning for hvordan du kan sy din egen ull-teppe-jakke!

Den minner mer om en IKEA-manual enn noe du kan finne i en stoff-butikk. Håper likevel den er enkel og forståelig!

Anbefaler deg å lese igjennom hele oppskriften før du begynner!

Du trenger:

- et (brukt) ullteppe

- knappenåler

- saks

- tråd

- symaskin

Massevis av lykke til med ullteppe-jakken din! Oppskriften er så klart gratis, men jeg ber pent om at jeg krediteres med @ingridviklysne hvis du deler bilde av jakken din :D Gleder meg til å se!

1.

Klipp teppet i to på denne måten.

2.

Brett den ene delen av teppet slik. Du ser nå jakken forfra: venstre og høyre front, åpning foran og med innsiden av ryggen i bakgrunnen.

3.

Klipp langs de stiplede linjene. Dette skal bli hull til ermene. Jo lenger ned du klipper, jo større blir ermhullene. Er du i tvil - bruk gjerne en jakke du allerede har til å sammenligne.

4.

Fest med knappenåler og sy langs de røde stiplede linjene. Dette blir sømmen på toppen av skuldrene. For at tegningen skal være lettere å lese, ligger frontene og baksiden litt skjevt oppå hverandre. I virkeligheten må du legge dem rett oppå hverandre. Sy så langt inn mot midten du ønsker, men husk at du skal ha plass til nakken din mellom skuldersømmene. Sett i knappenåler og prøv og justér før du syr. Du kan bruke vanlig søm på symaskinen, dropp de fancy innstillingene, bare sy sånn her: - - - - - -

5.

Finn fram den andre delen av teppet og brett som på bildet. Nå skal du klippe ermer. De må passe inn i ermhullene, så justér bretten og klipp langs de stiplede linjene. Legg deg gjerne oppå stoffet for å måle om ermene blir alt for lange. Men husk at du skal kunne brette opp ermene en gang eller to uten at de blir alt for lange (se foto av jakken).

6.

Bruk knappenåler hvis du vil og sy langs de stiplede linjene under ermet. Sy deretter ermene fast i ermhullene. Her er det derimot viktig at du fester med knappenåler først, for her blir det fort skjevt uten! (les gjerne punkt 7. før du syr i ermene).

7.

VRENG JAKKEN! Slik at du får de stygge klippekantene på innsiden og den fine siden av sømmen ut. (Før du starter å sy er det lurt å sjekke om jakken har noen stygge flekker, for da kan du planlegge at disse flekkene kommer inni jakken når du vrenger).

8.

Klipp hette som vist på tegningen. Klipp resten av stoffet du har igjen i strimler som er passelig brede og lange til å kunne sys sammen til et belte rundt livet.

9.

Fest knappenåler og sy hette-delene sammen på denne måten. Vreng slik at den stygge siden av sømmen kommer inni hetta.

10.

Vi er nå på fronten av jakken. Klipp langs den stiplede linjen. Gjør det samme på begge sider. Dette er for at hetten skal legge seg fint rundt skuldrene og ikke henge som en slafs bak på ryggen.

11.

Sett i knappenåler og sy hetten til jakken på denne måten. Her kan du velge hvor du vil ha den stygge siden av sømmen (klippekantene).

Jeg pleier å sy sånn at den stygge siden havner på utsiden av jakken. Da synes den ikke når hetta er nede, men synes litt i nakken når hetta er på.

12.

Valgfritt: Brett ned en liten kant langs fronten på jakken, opp rundt hetten og ned igjen langs den andre fronten. Fest med knappenåler og sy den fast.

13.

Sy sammen strimlene du klippet til et belte på denne måten. Etter du har gjort dette kan du gjerne brette strimlen dobbelt på langs og sy en søm langs hele lengden. Da blir beltet smalere, men mer solid.

14.

Knyt beltet rundt livet og klapp deg selv på skulderen! Brett opp ermene (se bildet under), og du er ferdig!

FLERE MULIGHETER:

Denne oppskriften er en helt basic variant av ullteppe-jakken. Det går fint an å legge til både stikklommer eller utenpå-lommer. Fronten kan være åpen, som her, eller du kan sette i en glidelås, knapper eller hemper. Beltet/lommer kan få frynser eller ikke - det gjelder bare å planlegge hvilke deler av teppet du bruker til hva. Du kan også lage hemper i sidene som beltet kan tres igjennom hvis du vil det. Husk bare å legge av litt stoff til dette!