DUK-BLUSER

Mitt hittil største prosjekt som nybgeynnende gjenbruksdesigner er duk-bluser. I løpet av sommeren 2017 solgte jeg nesten 100 bluser som jeg hadde sydd av gamle, broderte kaffeduker.

Det hele startet da jeg fant en hvit duk med rosa og grønne blomster på loppemarked for et par år siden. Jeg brukte den aldri som duk, men elsket den likevel. Jeg ga meg selv utfordringen å sy en bluse av duken - uten å kaste et gram tekstil og at hele blusen skulle være i ett sammenhengende stykke. Jeg foldet og brettet og tenkte og kom fram til denne:

På intervju til Symesterskapet hos NRK fortalte jeg at jeg aldri hadde sydd etter mønster. Og de skjønte ikke hvordan i huleste jeg kunne sy da. Jeg viste dem denne blusen, og det var tydeligvis overbevisende nok til at de plukket meg ut som en av deltakerne.

Innspilling av Symesterskapet var i mai, og i 3. episode kom Jenny Skavlan på besøk med kofferter fulle av broderte duker. Duk-lykke! Jeg klarte ikke å holde mine kreative fingre av fatet og fikk en sisteplass fordi jeg ikke hadde holdt meg til oppskriften. heheee.

Da jeg kom hjem fra Symesterskapet, hang jeg naturlig nok bak på skolen. På Produktdesign var eksamensoppgaven å lage en mini-serieproduksjon av 10 produkter, og jeg hadde veldig dårlig tid. Jeg bestemte meg for å leke Symesterskapet på egenhånd, og designet og sydde 10 duk-bluser på de få dagene det var igjen før eksamen.

lPlutselig var både Symesterskapet og eksamen bestått, og jeg stupte inn i sommerferien med en plan om å lese juss som årets "sommerjobb". Det ble ikke noe av. For da jeg begynte å selge duk-blusene jeg hadde gjennom sosiale medier og appen ´Tise, gikk det dritraskt. Jeg fikk så mye god respons, og det rant inn med meldinger fra venner, familie og bekjente som spurte om jeg ikke skulle lage flere bluser.

Full av guts og symotivasjon, startet jeg min egen lille business den sommeren. Jeg sydde og solgte og skrev Instagram-innlegg der jeg heiet fram bluse-kjøperne mine. Det ble en fulltidsjobb med dårlig timesbetaling den sommeren! Målet med blusene var å spre gjenbruksglede og å lage noe som folk som ikke egentlig liker brukte klær ville like. Det funket! I tillegg var det noe rørende ved å få unge jenter til å kle seg i duker som deres bestemor- og oldemor-generasjon har brukt timesvis på å brodere. Kaffeduk på bordet er ganske umoderne, og jeg synes det er bedre at det vakre vakre håndverket får komme ut i sola å skinne, i stedet for å støve bort i skuffer og skap og på loppemarkeder.

Det ble ca 100 bluser den sommeren! Designet, sydd, fotografert, solgt og sendt fra min lille 27 kvm leilighet.

Her er et par av dem:

Det var flere som la merke til duk-blusene mine! Jeg ble valgt ut til å selge blusene på Villvin kunsthåndverkmarked i Risør. I tillegg tok magasinet Norsk Husflid kontakt for å intervjue meg, og i tillegg ble jeg forsidepike :D Stor stor stas!

Størrelsen på dukene varierer veldig! De store spisebords-dukene ble opp til fire bluser, mens de fleste var stuebordsduker som bare holdt til én bluse. Hver eneste bluse ble derfor helt unik.

Men jeg broderte ikke dukene selv. Jeg har kjøpt noen på loppemarked og fått noen av mormor, men de aller fleste kommer fra en gammel dame som heter Jean.

Jean flyttet på eldrehjem for en liten stund siden, og hun hadde ikke plass til på ta med alle dukene hun har spart på gjennom et langt liv. Jean fikk hjelp av barnebarnet Gina til å selge dukene. Jeg kom i kontakt med dem på Finn.no, og det var et lykketreff! Jeg fikk bla igjennom pappeske på pappeske med de nydeligste håndbroderier og kom hjem med en IKEA-bag full.

Etter sommeren, sendte Gina meg en melding og sa at hun og Jean ville donere resten av dukene til meg. Hun sa at hun ikke kunne drømt om et bedre liv for bestemorens kjære, gamle duker! Jeg hentet de siste kassene med duker, og vi avtalte at jeg skulle sy en bluse og en bukse til Jean av de dukene som hadde betydd aller mest for henne. Blusen har borrelåser foran, så det skal være lett for gamle hender å kle deg på seg selv. Buksen er romslig og god, med håndbroderte "knebeskyttere".

Etter duk-bluse-sommeren prøvde jeg meg også på litt mer avanserte design:

Mens Symesterskapet rullet på skjermen, har duk-bluse-sjappa vært stengt. Men jeg har boden full av dukene til Jean og skumle planer om nettbutikk og flere duk-bluser etterhvert :)

For dette er bare begynnelsen på mitt nyoppstartede lille klesmerke! ingridviklysne ENK og jeg skal nemlig designe klær av brukte tekstiler og har masse mer gjenbruksglede og -inspirasjon å spre :D

Duk out<3