TUT-BAG

Tøyposer er ypperlige nå som vi oppfordres fra alle kanter til å droppe plastposen. De kan brettes sammen og puttes oppi vesken eller sekken din, slik at du har den tilgjengelig hvis du stikker innom butikken på vei hjem. Eller, du trenger jo ikke gjemme den bort. Pakk i tøypose og vis den fram! Og husk en ekstra tøypose i tøyposen - til den spotane handleturen, vet du.

Markedsføringsfolka har skjønt at tøypose er in. Derfor går jeg rundt og reklamerer for et random revisjons- og advokatselskap - bare fordi jeg liker passformen på tøyposen de ga meg på et eller annet arrangement. Men nå er det slutt på det.

For her er en oppskrift på hvordan du (og jeg) kan lage vår egen tøypose! Fortrinnsvis av gjenbrukstekstiler. Du trenger ikke så mye stoff til oppskriften, så det er lett å finne passelige stoffbiter på loppemarked og i bruktbutikker. Eller kanskje du kan bruke et gammelt skjørt? Eller en skjorte? Eller et håndkle? Her er i alle fall (minst) 15 år gamle rester av et gardinstoff:

Oppskriften jeg har laget er enkel og veldig nøye forklart. Den passer derfor fint for nybegynnere. Dere som har sydd en stund, får bære over meg med overforklaringene :)

Og vil du lese mer om tøyposens opphav før du begynner - klikk her.

Finn en gammel duk, gardin eller en gammel stoffbit. Klipp et stykke som er 45 cm x 90 cm. Stryk stoffstykket med strykejern.

Sy sikk-sakk langs alle kantene.

Brett stoffet slik at kortsidene ligger oppå hverandre med vrangsiden av stoffet ut.

Sy langs: - - - - (Du fester tråden i hver ende ved å sy litt fremover og så rygge litt. Gjør dette hver gang du syr en søm)

Brett en kant på ca 2 cm ned mot vrangsiden av stoffet. Kanten skal gå rundt langs hele åpningen. Stryk bretten med strykejern og/eller fest med knappenåler. Sy langs: - - - - -

Denne kan være litt tricky. Mens bagen er vrengt; brett ut en trekant på hver side som vist på tegningen. Den lengste siden i trekanten skal være ca 10 cm. Sy langs denne siden: - - - - - - - -

Klipp to stoffremser på 70 cm x 6 cm.

Brett remsene på langs med vrangsiden ut. Stryk bretten med et strykejern.

Sy langs: - - - - men ikke sy igjen kortsidene.

Vreng remsene. Bruk gjerne enden av en penn, en strikkepinne eller lignende for å dytte stoffet gjennom. Legg remsene slik at sømmen havner på midten. Stryk med strykejern.

Vreng bagen. For å skjule den usydde kanten på remsene, lager du en liten brett nederst (1/2 cm) før du fester remsene til bagen med en nål eller to. Ha 23-25 cm mellom de to feste-

punktene og pass på at stroppene er symmetriske.

Fest remsene til bagen ved å sy langs: - - - - -

(Du trenger ikke feste tråden for hver linje. Når du har sydd en linje, ha nålen nede i stoffet, løft symaskinfoten og vri stoffet den veien du skal sy videre)

GRATULERER!

Din tut-bag i gjenbruksstoff er ferdig!

Send meg gjerne bilde av den. Og husk å tagge meg med @ingridviklysne hvis du legger ut bilde av deg og tut-bagen din :)