BOBLEJAKKE AV BRODERT DUK

Høsten 2018 viste jeg en kolleksjon av klær i broderte duker på Jarga Art and Fashion Weekend på Sentralen i Oslo. Blant antrekkene som fikk mest oppmerksomhet var en boblejakke sydd av en brodert duk. Fullstendig upraktisk, men fullstendig nydelig.

Her er hvordan jeg gikk frem for å lage den:

Først kjøpte jeg en brukt boblejakke på Tise. Jeg så etter en jakke uten for mange lommer, detaljer og deler, og falt på denne.

Jeg spratt opp alle sømmene i jakken med en liten sprettekniv. Underveis tok jeg bilder for ikke å glemme hvordan jakken var konstruert og hvilke sømmer den hadde. Jeg la til side glidelåser, strikker og spenner slik at jeg kunne bruke de i den nye jakken.

Deretter la jeg ytterdelene av jakken på mønsterpapir, tegnet rundt og klippet ut: Erme, front-del, rygg-del og krage. Jakkens fôr var helt likt som jakkens ytterside. Jeg brukte derfor mønsterdelene til å klippe ut deler til to jakker; et fôr og en ytterside.

Innmaten i den opprinnelige jakken la jeg forsiktig til side, for den ville jeg bruke akkurat som den var. Under ser dere ytterdelen av jakken in the making.

Her er kragen i brodert duk sydd ferdig. Ved siden av ligger den opprinnelige kragen, som jeg snart stjal innmaten fra og puttet den inni den nye kragen.

Så begynte flikke-arbeidet. Jeg satt fôret og ytterjakken sammen, med innmaten mellom. Deretter sydde jeg sømmer gjennom alle tre lagene: tvers over fronten, ryggen og ermene for å lage "boblene." Deretter satte jeg i glidelås, sydde på kragen, lagde mansjetter til ermene og en løpegang nederst, som jeg tredde strikken igjennom. Lommene improviserte jeg.

Sånn ble jakken til slutt! Det var et morsomt og litt krevende prosjekt :)